BEZPIECZEŃSTWO PUBLICZNE

Wydatki zrealizowane w ramach bezpieczeństwa publicznego w 2023 r.:

w stosunku do roku 2022

W roku 2023 Gmina Kozy przeznaczyła 287.230,53 zł na wydatki związane z bezpieczeństwem publicznym. Ponad połowę środków gmina przeznaczyła na finansowe wsparcie i refundację działań OSP (148.210,70 zł).

W ramach wydatkowanych środków 158.045,99 zł przeznaczono na zadania o charakterze inwestycyjnym. Kierunki wydatkowania środków w ramach bezpieczeństwa publicznego w 2023 r. przedstawiono poniżej.

Bezpieczeństwo w Gminie Kozy w 2023 r.

DZIAŁALNOŚĆ OCHOTNICZYCH STRAŻY POŻARNYCH

W 2023 r. Ochotnicza Straż Pożarna w Kozach odnotowała większą liczbę interwencji w stosunku do roku poprzedniego. Do akcji ratowniczo gaśniczych wyjechaliśmy 109 razy (17 pożarów, 86 miejscowych zagrożeń, 6 alarmów fałszywych). Prócz tego, tutejsi strażacy stale podnosili swoje umiejętności i kwalifikację na różnego rodzaju ćwiczeniach, kursach oraz szkoleniach organizowanych zarówno w jednostce jak i poza nią. W 2023 r. kurs podstawowy strażaków ochotników ukończyły cztery osoby, jedna osoba ukończyła kurs dowódców OSP,  dwóch strażaków uzyskało uprawnienia z zakresu kwalifikowanej pierwszej pomocy, a piętnastu kierowców wzięło udział w szkoleniu doskonalącym z zakresu jazdy pojazdami typu quad. Ponadto w jednostce prowadzone były ćwiczenia wewnętrzne. Cześć z nich odbyła się na dużych obiektach przemysłowych działających na terenie naszej gminy, przy udziale PSP i sąsiednich jednostek OSP.  Aktualnie posiadane przez jednostkę siły, środki oraz poziom wyszkolenia ratowników pozwalają natychmiast reagować na różnorodne nagłe zagrożenia występujące na terenie Gminy Kozy.

Zdjęcie przedstawia strażaków pod remizą podczas uroczystośći.

Liczba zdarzeń / akcji ratowniczych OSP w 2023 r.

Liczba zdarzeń / akcji pożarniczych OSP w 2023 r.

Liczba zdarzeń / akcji związanych z miejscowymi zagrożeniami w 2023 r.

Zdjęcie strażaków podczas akcji.
Zdjęcie strażaków podczas szkolenia z pierwszej pomocy.

Do działań uprawnionych jest 43 strażaków, z których większość ma ukończone specjalistyczne kursy pożarnicze (podstawowy, dowódców OSP, ratownictwa technicznego, lotniczego pogotowia ratunkowego, kierowania ruchem, uprawniające do pracy w aparatach dróg oddechowych, kwalifikowanej pierwszej pomocy itp.) Ochotnicza Straż Pożarna w Kozach jako podmiot włączony w struktury Krajowego Systemu Ratowniczo – Gaśniczego corocznie podlega niezapowiedzianym inspekcjom prowadzonym przez Komendę Miejską Państwowej Straży Pożarnej w Bielsku Białej. Przedmiotowa kontrola została także przeprowadzona w 2023 r., a jej  celem było sprawdzenie poziomu gotowości operacyjnej posiadanych sił i środków, a przede wszystkim dyspozycyjności, wyszkolenia i wyposażenia w sprzęt ratowniczy. Biorąc pod uwagę przedstawione kryteria jednostka została oceniona wysoko, a ogólna ocena z przeprowadzonej inspekcji to bardzo-dobry.

Liczba członków Młodzieżowej Drużyny Pożarniczej

Liczba strażaków, którzy odbyli kurs podstawowy strażaka ochotnika w 2023 r.

Liczba samochodów ratowniczo-gaśniczych

Ochotnicza Straż Pożarna w Kozach niezmiennie dysponuje trzema samochodami ratowniczo – gaśniczymi tj. Ford Transit- rocznik 2003, Mercedes Atego- rocznik 2009, Scania P 370 – rocznik 2015. Końcem ubiegłego roku do podziału bojowego tutejszej jednostki włączony został quad ratowniczy marki Polaris Sportsman Tourning 570, co w znacznym stopniu przełożyło się na zwiększenie potencjału ratowniczego jednostki.  Oprócz samochodów w dyspozycji strażaków pozostają motopompy, agregaty prądotwórcze, pilarki, przecinarki, 2 zestawy hydrauliczne do ratownictwa drogowego, kamera termowizyjna, detektory gazowe, zestawy ochrony dróg oddechowych oraz wiele innego sprzętu, a także odzieży zapewniającej strażakom bezpieczeństwo w czasie prowadzonych akcji ratowniczo-gaśniczych.

Aby zachować odpowiednią gotowość bojową konieczna jest nieustanna modernizacja posiadanego sprzętu oraz środków ochrony dla ratowników. W roku 2023 nadal kontynuowano wymianę i uzupełnianie posiadanych środków ochrony osobistej, jak również zastąpiliśmy wyeksploatowany sprzęt wykorzystywany w akcjach ratowniczo-gaśniczych. Zakupy te realizowane były z dotacji UG Kozy, WFOŚ, jak i środków pochodzących z akcji roznoszenia kalendarzy i zbiórki ulicznej.

Zdjęcie wozów strażackich pod remizą
Zdjęcie quada i jadących za nim wozów strażackich po ulicy.

Jak co roku, OSP wzięło udział w wydarzeniach kulturalnych i oświatowych mających miejsce na terenie naszej miejscowości. Były to między innymi: Dni Kóz, Piknik Charytatywny fundacji ,,ADA”, Strażacki Tor Przeszkód, Dożynki Gminne. Prowadzono również działalność edukacyjną mającą na celu podniesienie poziomu bezpieczeństwa mieszkańców Gminy Kozy. W tym celu kilkukrotnie odwiedziliśmy naszych przedszkolaków zarówno w placówkach publicznych jak i prywatnych. Ogromnym zainteresowaniem cieszyły się zajęcia edukacyjne dla przedszkolaków prowadzone w naszej świetlicy, połączone z prezentacją wozów bojowych. W trosce o promocję wiedzy na temat bezpieczeństwa przeciwpożarowego wśród młodzieży zorganizowano Gminny turniej Wiedzy Pożarniczej. Ponadto aktywnie włączyliśmy się w akcje ,,Świeć przykładem” oraz "Czad i ogień – obudź czujność". Skorzystaliśmy również z zaproszenia naszych seniorów i emerytów. Podczas tych spotkań przybliżyliśmy kwestię zagrożeń związanych z sezonem grzewczym. Koziańscy strażacy aktywnie uczestniczyli także w wydarzeniach o charakterze patriotycznym i religijnym, które odbyły się w naszej miejscowości, były to między innymi procesje pod Panienkę oraz obchody Święta Niepodległości. Współpracowaliśmy również z Centrum Sportowo Widowiskowym w Kozach zabezpieczając bieg na orientację, który został zorganizowany w kamieniołomie.

W minionym roku braliśmy także udział w Gminnych zawodach sportowo-pożarniczych gmin Kozy i Wilamowice , które odbyły się  w Hecznarowicach, gdzie byliśmy ich współorganizatorami. Uczestniczyliśmy także w Zawodach Powiatowych w Czechowicach-Dziedzicach. We wrześniu przedstawiciele naszej jednostki uczestniczyli w Jaworzu w zawodach „Strong Drwal” zajmując 7 miejsce.

W strukturach jednostki prężnie działa Młodzieżowa Drużyna Pożarnicza skupiająca w swoich szeregach 26 członków. Młodzież spotyka się na zbiórkach w każdą sobotę w godzinach 9.00 – 11:00, podczas których uczy się podstawowego rzemiosła strażackiego. W 2023 r. Młodzieżowa Drużyna Pożarnicza brała udział w imprezach i działaniach organizowanych przez zewnętrzne organizacje i instytucje oraz w wydarzeniach organizowanych przez Ochotniczą Straż Pożarną w Kozach.

Zdjęcie Młodzieżowej Drużyny Pożarniczej.
Zdjęcie dzieci bawiących się przy wozie strażackim.
Zdjęcie Młodzieżowej Drużyny Pożarniczej.
Zdjęcie quada.
Zdjęcie przedstawia Zastępcę Wójta z Strażakami podczas dnia strażaka.
Zdjęcie zbiórki strażaków pod remizą.